2014. november 8.

Saskia Noort - Az ínyencklub

Az ínyencklub egy regény egy svéd írónő tollából, ami megvilágítja a felső tízezer köreiben lappangó piszkos ügyeket.

Karen családjával leköltözik Amszterdamból egy kis faluba, és menekülve a magány elől, igyekszik barátokra lelni. Szerencsére megismerkedik ott élő szintén tehetős nőkkel, akikkel megalapítják az Ínyencklubot. Férjeikkel együtt szoros barátság alakul ki közöttük, élvezik az életet, egészen addig, amíg egyikük háza ki nem gyullad, és a családfő benn nem ég. Ez az esemény egyfajta lavinát indít, újabb tragédiák sorát sejteti. Ami pedig a bajt tetőzi: egyre valószínűbb, hogy valaki a körükből irányítja a szálakat...
A törtenetet Karen szemszögéből olvashatjuk, tarkítva visszaemlékezős részekkel; a rejtélyes balesetek miatt pedig egy gyengébb fajta nyomozós szálat is kapunk.
A könyv hangulata kissé nyomasztó a titkok kiderülése, a tönkrement házasságok, viszonyok, és árulások miatt – hamar világossá válik, minden, amiben maga a főszereplő is hitt, csupán a látszat.
A legnagyobb hibája talán Az Ínyencklubnak maguk a szereplők: úgy viselkednek, mint a kamaszok, együtt részegednek le és buliznak, pedig harmincon túli családanyákról és családapákról beszélünk.
Ezáltal nincs igazán szerethető karakter a regényben, ám ez kell ahhoz, hogy Saskia Noort elénk tárhassa a csúfos igazságot: az álszentséggel és hazugságokkal teli, gazdag, de boldogtalan életet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése