2014. július 29.

Jane Austen - Büszkeség és balítélet

Jane Austen 1813-ban kiadott műve ma a leghíresebb klasszikusok közé tartozik, ismerése alapműveltségnek számít. Számos filmváltozata jelent már meg.

Benneték szomszédságába egy férfi költözik, ami remek lehetőségeket ad a családnak arra, hogy az öt lánytestvér közül valamelyik végre megházasodjon. Mrs. Bennet, akit legfőképp a lányai számára való férjkeresés köt le, örömmel látja, hogy legidősebb lánya, a kedves, jó természetű Jane megtetszik az új szomszédnak. Eközben viszont a második lány, az önfejű Elizabeth összetűzésbe kerül a tehetős, de kellemetlen modorú Mr. Darcyval, a középső Maryt nem is foglalkoztatja a házasság gondolata, a két legkisebb és butácska Kitty és Lydia pedig tisztek után koslatnak. Vajon hogy fogja így Mrs. Bennet mind az öt lányát tisztességesen férjhez adni?

Bár a Büszkeség és balítélet döcögősen indul, a közepe táján felgyorsulnak az események. Mivel a könyv stílusa valahol a mai modern regények és a Shakespeare illetve Moliére-féle színdarabok között található, a Bennet lányok története mentes mindenféle felesleges tájleírásoktól, hátráltató elemektől. Sajnos emiatt talán egy kicsit unalmas is az első fele a Jane Austen-műnek, de akinek van türelme, látni fogja, hogy a cselekmény igenis tartalmaz meglepetéseket és fordulatokat!
Kétségtelenül rengeteget változott (és fejlődött) a történetírás a 19. század óta, de a Büszkeség és balítélet egy kellemes és remek kikapcsolódást biztosító olvasmány!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése